• 10.jpg
 • 11 b.jpg
 • 11.jpg
 • 12 a.jpg
 • 12.jpg
 • 13 b.jpg
 • 13.jpg
 • bort j.jpg
 • bort kp szies.jpg
 • kp 2.jpg
 • nyri kp.jpg
 • nyri kp.png
 • profil2.jpg
 • profil kp.jpg
 • slide1.jpg
 • slide2.jpg
 • slide3.jpg
 • varr.jpg
 • varr5.jpg
 • varr7.jpg

Háziorvosi rendelés elmarad

 

 

KEDVES HÖVEJI LAKOSOK!

 

Dr. Hoffer Dániel háziorvosi rendelése

2020. október 2-án

 (pénteken)

elmarad.

Magyar Falu Program sikeres pályázata

A Magyar Falu Program - A nemzeti és helyi identitástudat erősítése sikeres pályázatának köszönhetően valósulhatott meg 2020. július 13-17-ig tartó    „Hagyományőrző csipkevarró és népművészeti” tábor Hövejen. Az egy héten át tartó táborban olyan programokat valósítottunk meg, melyek értéket és élményt nyújtottak a gyermekek számára. Célunk volt, hogy a tábor ideje alatt a gyerekek jól érezzék magukat. A hagyományőrző és kézműves foglalkozások keretében (höveji csipkevarrást tanultak a lányok, Varga Józsefné Marika nénivel, jurta sátor összeállítás és íjászat – Szabó István vezetésével, Horváth Tibor tűzoltási ismeretekbe vonta be a fiúkat a jövő önkéntes tűzoltóit, illetve kötéltechnikát mutatott be. Ismerkedés a kosár és csuhé fonással – Rinner Jenő és neje Ani néni irányításával, Káldi Károly fazekassal minden gyermek agyag edényt késztett magának. Kirándultunk a Veszprémi Állatkertbe. Társasjáték, öv és karkötő készítés, quilling, csillámtetoválás, festés, sétakocsikázás, a kulturális programok keretében előadókat hívtunk: Mosolyra Hangolók Együttes, valamint Kiss V. Balázs bűvész szórakoztatta a résztvevőket. A tábor zárásaként minden jelenlévőt ajándékkal örvendeztetett meg Polgármester Asszony. Változatos programoknak köszönhetően sok új és kellemes élménnyel térhettek haza a gyerekek. Kitűnő hangulatban telt ez az egy hét, mindenki nagyon jól érezte magát és barátságok is kötődtek.

 

Veszélyhelyzet megszűntetése

KEDVES HÖVEJI LAKOSOK!

Lezárult a koronavírus veszélyhelyzet időszaka. Köszönetemet szeretném kifejezni minden höveji lakosnak a vírusveszély idején tanúsított fegyelmezett magatartásért, együttműködésért, a szabályok betartásáért. Ezúton is köszönök minden segítséget: vállalkozóknak, magánszemélyeknek, önkénteseknek, akik bárminemű támogatással, helytállással a höveji lakosságot és az önkormányzat munkáját segítették.
A veszélyhelyzet megszüntetésével, az átmeneti szabályokkal és a járványügyi készültségre tekintettel alkalmazandó védelmi intézkedésekkel kapcsolatos összefoglalót a mellékelt dokumentum tartalmazza.

Továbbra is vigyázzanak egymásra, szeretteikre és magukra!

Horváth Istvánné
polgármester

Letölthető dokumentumok:
Download this file (Hövej Hírdetmény Járványügyi készültség.pdf)Hövej Hírdetmény Járványügyi készültség.pdf[ ]230 Kb

Emléktábla leleplezés

Pócza Margit néni a höveji csipke ikonikus alakja tiszteletére emléktáblát helyeztek el és avattak Hövejen, a Csipke Múzeum falán, 2020. június 10-én. A márványtáblát unokahúga, Horváth Rozália készítette, -nagynénje, egész életét meghatározó alkotó művészetének emlékére. Horváth Istvánné polgármester asszony, avató beszédében méltatta Margit néni tervező egyéniségét, majd Kőpataki Katalinnal leleplezték a táblát.  

Pócza Margit néni kiemelkedő tervező és művész egyénisége volt szülőfalujának, Hövejnek. Margit néni így vall családjáról: „ Édesapám egyszerű földműves ember volt 16 holdon gazdálkodott, ebből tartotta el családját. Öten voltunk testvérek. Az öt lányból másodikként láttam meg a napvilágot 1909. július 6-án. Nyugodtan békességben éltek nagyapja házában, egészen I. világháború kitöréséig. Édesapja bevonult katonának, majd kikerült a frontra, édesanyja akkor várta legkisebbik testvérüket. Néhány hónap múlva szomorú hírt kapott a család, édesapjuk Ljubin alatt elesett, 36 éves volt.

Margit néni gyermekéveire rányomta bélyegét édesapja korai elvesztésének tudata és édesanyja szomorúsága. Élték a falusi gyermekek megszokott életét. Nagymamája az öreg ( Emerencia és ezért hívták Menci-nek) „Menci” néni szerette a kézimunkát, szerette, ha szép a lakása. Margit néni előtt volt példa,- a nagymama és az édesanyja Tóth Ágnes híres hímző és tervező. Az indíttatást tőlük kapta. Már iskolás korában kedvenc időtöltése volt a rajzolás. Még barátnői portréját is megrajzolta. Mezők, rétek tavaszi-nyári virágait csodálatos csokorba kötve mintázta meg. Tehetségének híre gyorsan elterjedt a faluban.  9-10 éves korában már társainak zsebkendőket, kis terítőket rajzolt. Majd egyre gyakrabban figyelte édesanyját, hogyan alakítja ki az egyes motívumokat, tekeri a macskatalpat  és hogyan pókozza a lyukakat..

A hímzés elsajátítása fokozatosan az ösztönösség sorrendjében történt, folytatta a  családi tradíciót, mely egész életét meghatározta.

A közös hímzésekkor megcsodálták munkáit és  kapta a tervezési megbízatásokat.

Légies könnyedséggel suhant  a ceruza ügyes ujjai között. Szárnyalt képzelete és igazi művészi alkotások kerültek ki keze alól. Kreatív tervező egyéniség, aki teljes művészi szabadsággal alkotott, eltérve a korábbi megszokott szimmetrikus ábrázolási módtól. Félcsokros, félkaréjos mintarajzai nagymértékben hozzájárultak a höveji csipke mintagazdagságához és egyben fémjelezték Pócza Margit nevét.

1955-ben tagja lett a Budapesti Háziipari Expot Szövetkezetnek. 1956-ban a Magyar Szovjet Társaság és a Népművészeti Intézet pályázatán díjazták gyönyörű terítőjét.  1956-ban lett népművész.  Ettől kezdve szinte minden évben jelentkezik újabb tervezésekkel az országos kiállításokon, pályázatokon.

Sok díjat nyert. Évente részt vett a Kis Jankó Bori országos kézimunka kiállításon, ahol sok szép sikert ért el, és 1974-ben I. díjat kapott páratlan szépségű nagy asztalterítő alkotásáért. Rendszeresen részt vett a megyében és megyén kívüli kiállításokon, elismerést és megbecsülést szerzett a höveji kézimunkának. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon szintén öregbítette szülőfaluja hírnevét. A Népművészet Mestere kitüntetést hímző tudásáért 1975-ben kapta meg. Polgármester Asszony avatóbeszédét követően, Horváth Rozália emlékezett családjára, nagynénjei szerető gondoskodására és Farkas Katalin néhány mondatban Margit néni emlékét idézte.

Rózsika néni révén megvalósult ünnepségen az általa meghívott vendégek vettek részt és emlékeztek a népművészet mesterére, kinek keze alól szépség sugárzott a világra.

 

Száz évvel ezelőtt történt

TRIANON - Ez a szó a magyar ember számára az igazságtalanságot, az elkeseredettséget, és a tehetetlen szomorúságot jelképezi!
Egy évszázaddal ezelőtt - egészen pontosan 1920. június 4 –én délután 16 óra 32 perckor - a Párizs melletti Versailles kastély-együttes Grand Trianon épületében Hazánk képviselőire egy igazságtalan békeszerződés aláírását kényszerítették.
A békeszerződés lezárta, a magyar történelem ezer esztendős folyamatát.
A diktátum elvette tőlünk korábban nagy és erős országunk több mint kétharmadát, elszakította hazánktól a honfoglalás óta magyar földként birtokolt Felvidéket és Erdélyt, elcsatolta a déli részeken fekvő Szerémséget, Bánságot, Szlavóniát és a tengerpartot (a horvát területekkel együtt). Elvesztettük bányáinkat, ősi emlékhelyeinket, gyönyörű szép városainkat. De a legnagyobb fájdalmat nemzetünk kettészakítása okozta. A diktátummal több, mint 3 millió honfitársunk rekedt az új határokon kívül.
A magyar történelem nagy és sorsfordító tragédiáinak sorában – mint a tatárjárás (muhi csata), mohácsi vész, doni katasztrófa – a legnagyobb megrázkódtatást Trianonban szenvedtük – amikor Hazánk öt sebből vérzett el. Országgyűlésünk 2010. május 31 -én a diktátum aláírásának napját - vagyis június 4-ét - a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. A 100 éves évfordulón megkondulnak templomaink harangjai, úgy, mint annak idején, az aláírás percében a békeszerződés elleni tiltakozásul. Emlékezzünk a határainkon túlra került magyar testvéreinkre, akik az üldöztetések, a hányadtatások közepette a mai napig megőrizték identitásukat és anyanyelvünket.

 


                        

JEGYZŐI TÁJÉKOZTATÓ

 

Osli Közös Önkormányzati Hivatal

Jegyzője

9354 Osli, Fő utca 9., Tel.: (96) 250-151

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
________________________________________________________________________________

 

 

Tájékoztató

 

 

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése alapján, az engedélyköteles tevékenység ellenőrzött bejelentésére az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címet biztosítom.

 

A beérkező bejelentésről az ügyfél részére automatikus elektronikus visszaigazolás kerül megküldésre.

 


Hövej, 2020. május 18.

   

 

                                                                                      Dr. Pintér Orsolya

                                                                                                  jegyző

 

Köszönet az önkéntes segítőnek!

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetben, rendszeresen folynak a fertőtlenítési munkálatok Hövej közterületein, még ha nem is mindig számolunk be róla.

 

A keddi napon történő permetezést köszönjük szépen Kocsis János helyi lakosnak!

 

 

 

 

 

Tájékoztatás

KEDVES HÖVEJI LAKOSOK!

 

Fertőtlenítő permetezést végeztünk ismét a falu közterületein. A koronavírus járvány elleni korlátozó intézkedések 2020. május 4. napjától változtak.
A sportpark és a játszótér területét megnyitottuk, a mai naptól látogatható. Az említett területeken ebből kifolyólag szintén fertőtlenítést végeztünk, melyet az elkövetkező időszakban is folytatunk.
Csoportosulás /kivéve az egy háztartásban élők/ továbbra is TILOS!
Örömmel tájékoztatjuk a Lakosságot, hogy Hövej Község Önkormányzata biztosította az ingyenes Wi-Fi elérhetőséget, a Faluház udvarán.

Idősek támogatása

A segítő szándék, az idősek támogatása vezérelte Polgármester Asszonyt, mikor csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank budapesti telephelyéről a Beledi Egyesített Szociális Központhoz érkező élelmiszer adomány igénylésére. Ebből kifolyólag már közel egy éve, hogy havonta egyszeri alkalommal lehetőség nyílik adományozásra. Így történt tegnap és a mai nap folyamán is.

Köszönjük a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak közreműködését.

Kedves Hövejiek!

Tisztelt lakosság!

 

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet alapján 2020. május 4. napjától– Budapest főváros és Pest megye kivételével – Magyarország területén a 71/2020.     (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott kijárási korlátozás megszűnik, helyébe az alábbiakban összefoglalt védelmi intézkedések lépnek.

 

A korábbiakkal megegyezően mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

 

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Ezen intézkedés betartására kérjük, fordítsanak fokozott figyelmet. A rendelkezés megtartása érdekében tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az önkormányzat korábbi értesítése szerinti védőmaszkok továbbra is ingyen elvihetőek az önkormányzati hivatalból is. Kérjük, akinek szüksége van még maszkra, jelezze az önkormányzatnak!

 

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

 

Élelmiszerüzlet, drogéria, gyógyszertár, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet az alábbiak szerint látogatható:

·       a 65. életévét betöltött személyek ezen üzleteket kizárólag 9.00 óra és 12.00 óra közötti időszakban látogathatják, egyúttal

·       a 65. életévét be nem töltött személyek 9.00 óra és 12.00 óra közötti időszakban ezen üzletekben nem tartózkodhatnak, hanem kizárólag9.00 óra előtt, és 12.00 óra után.

 

A piacok nyitva tartásának és a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának szabályait a polgármester önkormányzati rendeletben határozhatja meg.

 

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

 

A szolgáltatások (pl. fodrász, manikűrös, szolárium)szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

 

A közterületek, parkok látogathatóak, de a védőtávolságot itt is meg kell tartani.

 

Nyitva tarthat és látogatható:

·       a strand,

·       a szabadtéri fürdő,

·       a szabadtéri múzeum,

·       az állatkert.

 

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról valamennyi esetben a hely üzemeltetőjének kell gondoskodnia. A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

 

Szintén 2020. május 4. napjától vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és temetés tartható, azonban – a házasuló felek kivételével – valamennyi esetben biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

 

A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben, a védőtávolság megtartásával látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

 

A fenti védelmi intézkedések, valamint a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokmegszegése szabálysértésnek minősül, mely esetén a pénzbírságlegalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az alábbi korlátozások a továbbiakban is hatályban maradnak:

·       rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni,

·       gyűlés helyszínén tartózkodás tilos,

·       az ott tartózkodók létszámától függetlenül, az ott foglalkoztatottak kivételével tilos a látogatása – többek között –

o   a könyvtárnak,

o   a mozinak,

o   az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseménynek, függetlenül annak nyilvánosságától (színház, tánc-, zeneművészet).

 

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet alapján továbbá 2020. május 4. napjátólMagyarország egész területén

·       sportrendezvény – ideértve a lóversenyt is – nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,

·       a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

 

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

Hövej, 2020. május 1.

 

                                                         Tisztelettel:

 

                                                                                                    Horváth Istvánné

         polgármester

Újabb létesítménnyel gazdagodott Hövej


Önkormányzatunk udvarán az előző évben megvalósult, egy fedett közösségi tér, mely szabadtéri rendezvények szervezéséhez, civil, családi és önkormányzati programok lebonyolításához kiválóan alkalmas. Az időjárás viszontagságait elkerülve, a tegnapi nap folyamán, három oldala ponyvával lett körülvéve. A fedett tér, a falugondnoki busz garázsaként is funkcionál.

Alkategóriák

Hövej a Facebookon

colour style colour style colour style colour style