• 11.jpg
 • 12.jpg
 • 13 b.jpg
 • 13.jpg
 • bort j.jpg
 • bort kp szies.jpg
 • kp 2.jpg
 • nyri kp.jpg
 • nyri kp.png
 • profil2.jpg
 • profil kp.jpg
 • slide1.jpg
 • slide2.jpg
 • slide3.jpg
 • varr.jpg
 • varr5.jpg
 • varr7.jpg

Höveji Csipke is felkerül a Magyarok ruhájára

Évek óta figyelemmel kísértem Németh Hajnal Aurora munkásságát, az Aurora FolkGlamour márka megjelenéseit, amelynek középpontjában a régi magyar népviseletek, a régi hímzésminták állnak. Aurora egyedi ruháiban, ékszereiben átalakítja a régi magyar népművészetet és a népviseleteket, felhasználja az eredeti antik darabokat és próbálja beilleszteni őket a mai korba. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy az egyedi, extravagáns, népi ékszerek között a höveji minták is megjelentek. A höveji csipke adta az inspirációt a cirkónia rózsaszín kövekkel díszített lázsiáshoz, höveji csipke mintát tervezett egy Mária-érem köré, melyen felülre tulipános életfa került és pávák. Különleges az ékszerek között az is, amelyen egy ezüst Patrona Hungariae érmét foglalt be csupa kézzel vésett höveji csipke mintás alpakkába. Igazán különleges az arany érmés–gyémántos–rubinos ékszer, amely érmének előlapján V. Ferdinánd látható, a hátlapon pedig a Magyar Királyság védnöke, a Madonna és a magyar címer kapott helyet. A mintát körben pedig höveji hímzésmintákból rajzolta meg Auróra. Rábaközi-höveji csipke mintákból inspirálódott egy fotózáshoz kézzel rajzolt háttér készítésénél is, de höveji minták kerültek színező naptárba és karácsonyi üveggömbökre is.
Ezért is szerettük volna kicsit szorosabbra fűzni a kapcsolatot Auróra és Hövej között, s nagy örömünkre 2021-ben megvalósulhatott falunkban a Mesés divatbemutató, amelyen az autentikus népviseletek és hímzés minták, az ezekből inspirálódott ruhák és ékszerek kerültek bemutatásra, „Komplex Magyar Élményt” nyújtva, hiszen a viseleten és hímzésen kívül megjelent a színpadon a magyar népmese, ballada és a néptánc is.
Folyamatosan kutatja, hogyan lehet a régi technikákat, motívumkincseket átemelni a jelenbe úgy, hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de egyben hozzátegye a saját kézjegyét is. Alkotásaiban az iparművészet, a képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek. Szeretné megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálja őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba.
Nekünk, hövejieknek is ez a célunk: megőrizni gyönyörű örökségünket, a Höveji Csipkét, bemutatni a világ számára, továbbadni tudásunkat, a pókolás fennmaradása érdekében. Ennek egyik formája, hogy napjainkban is viselhető- höveji csipkével díszített – ruhákat és kiegészítőket készítünk, s olyan hímzett tárgyakat, amelyek illenek a modern lakásokba is.
Auróra minden kollekciójában az egyediségre törekszik, kultúránk tovább éltetésére, ezért nagy örömmel csatlakoztunk legújabb kezdeményezéséhez, a Minden Magyarok ruhája projekthez. Talán az elsők között jeleztem, hogy Hövej ebben mindenképpen szeretne részt venni, ha más nem lesz, én magam készítem el a hímzést. A kezdeti bizonytalanságom a Höveji Csipke alapanyagaitól való eltérés miatt volt, hiszen Auróra fekete bársony alapra pink-piros-bordó és napsárga színvilágot álmodott. De amikor először említettem a Csipkevarrók Köre tagjainak a tervet, mindenki támogatta azt, és tele volt lelkesedéssel. A sok-sok magyar hímzés mintával tele ruha egy igazi csapatmunka lesz, ezért egyből arra gondoltam, hogy a ruha ránk eső részét is csapatmunkában készítsük el: ki-ki vállalva egy kis részt a szár- és laposöltésekből vagy a pókolásból. Teréz anya mondta: „…mindannyian tehetünk apró dolgokat, nagy szeretettel, és együtt tehetünk valami csodálatos dolgot.” És sikerült! Szívből örülök, hiszen minden területen erre a közös munkára törekszem / törekszünk, és igazi közösségek létrehozására. Müller Péter szerint „igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást. Vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl.” Az ember egyik legfontosabb életszükséglete a közösség, amiért tenni is kell. Henry Ford szerint pedig „Az összefogás a kezdet. Az összetartás haladás. A közös munka siker.” Úgyhogy nekünk ez már így is egy sikertörténet: Mindegyikünk hozzátette a maga kis részét, s hímzésünk így egy közösségi alkotás lesz majd az elkészült ruhán. Beletettük szívünket és a lelkünket, feltöltve ezzel pozitív energiákkal.
Hövej méltán lehet büszke azokra a hímző asszonyokra, akik életben tartották, gazdagították és világnak bemutatták népművészeti alkotásaikat. És büszkék lehetünk ma is azokra, akik hozzájárulnak a Höveji Csipke fennmaradásához. Közösen törekszünk arra, hogy a hagyományok ne porosodjanak a polcon, hogy a népi viseletdarabok, ékszerek, hímzések ne csak a múzeumok és kiállítások vitrinjeiben legyenek láthatók, hanem mutassuk meg létjogosultságukat napjainkban is. “Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.” (Wass Albert)
A hímzés majdnem egyidős az emberiség kultúrájával. Ha a múltban élünk, akkor nem vesszük észre az előttünk álló lehetőségeket. A jelenben kell megteremtenünk a jövő lehetőségét. A régi, népi hímzések felhasználásával új, érdekes, varázslatos dolgokat lehet létrehozni, amelyek által összefonódik a múlt és a jelen. Célunk pedig a sikeres, közös jövő!
 
Megosztás

Hövej a Facebookon

colour style colour style colour style colour style